URBAN RETREAT - YOGA & HOLISTISK HÄLSA

Lördag 9 November

Tema: Kroppen vår bästa vän!

Kroppen är vår bästa vän. Kanske känns det inte alltid så? Kanske känns det mer som att du och din kropp spelar i olika lag? Kanske upplever du den där huvudvärken som ofta smyger sig på? Eller är det den oroliga magen, de verkande  lederna eller ryggen som bråkar?

Enligt yogan är kroppen vägen till hälsa och välmående. Den är vår allra bästa vägvisare men trots detta lever vi till största delen vårt liv genom vårt huvud istället för genom vår kropp. Vi låter vårt intellekt, vårt ego, styra istället för att lyssna på vår kropp och dess enorma visdom. Visst är det lättare att ta en värktablett men det är ju endast en kortsiktig lösning. 

Med hjälp av yogans verktyg lär vi inte bara känna vår kropp och dess signaler vi kan också läka och reparera. Hitta orsaken till problemet, bli fria från tidigare besvär och skapa en stark, smidig och välmående kropp som kan guida oss igenom hela livet.





LÖRDAGENS PROGRAM

Vår Kropp & Vårt Sinne

SCHEMA LÖRDAG 21/9

09.00 -10.15 Morgonmeditation & Ashtangayoga

Ge dig själv och din kropp den bästa starten på dagen med en stund i stillhet följt av en stärkande och grundande Ashtangapass. Ashtangayogan är den mest transformerande yogaformen vi har och en yogaform som gör underverk för just vår kropp och hälsa. Här balanserar vi upp och renar hela vår kropp, vårt nervsystem samtidigt som vi grundar oss och lugnar vårt sinne. Allt med fokus på vårt andetag. 

En klass som alla kan vara med på oavsett tidigare yogaerfarenhet. 

 

10.30 – 11.15 Föreläsning & Cirkel – Yogans syn på vår hälsa; Nyckel nr 1, Vår Kropp

Hur kan vi använda kroppens signaler för att finna balans och välmående?

Kroppen är lite som vår behållare. Den bär på allt det vi varit med om, som vi inte orkar hantera i stunden. Bakom det där onda knät kan det såklart finnas fysiska orsaker men även en rädsla för förändring. Yogan och vår kropp har så mycket att lära oss, om vi bara lyssnar och lär oss tyda dess signaler. 

En föreläsning där du kommer få med dig massa fina insikter och inspiration när det gäller din kropp utifrån det yogiska perspektivet. Yogan har en mer holistisk syn på vår kropp och vår hälsa. En förståelse för att allt hänger ihop. Våra tankar, känslor, vår kropp, vårt nervsystem. 

 

11.30 – 12.30 Smarrig & hälsosam lunch

 

12.45-13.30 Föreläsning: Lymfsystemet vårt främsta immunförsvar

Vårt lymfsystem arbetar ofta i skymundan utan att vi behöver tänka på det, eller kanske ens vet vad det är.

Det är kroppens främsta immunförsvar, som skyddar oss mot infektioner. Det är även kroppens stora reningsverk och renar vårt system från virus, bakterier och andra sjukdomsframkallande organismer.

Du får här lära dig vad som händer om lymfsystemet inte fungerar som det ska, då bakterier och virus stannar kvar i kroppen istället för att tas om hand. Lär dig vad du själv kan göra för att hjälpa det på traven innan sjukdomar, vätskeansamlingar och fibroser uppstår.

Linda E kommer även visa ett enkelt egenvårdsprogram som alla kan göra för att boosta sitt lymfssystem.

 

13.45 – 14.45 Yinyoga: En klass med fokus på vårt fantastiska lymfsystem

En lugn yinyogaklass där du får landa ner i kroppen, med fokus på ställningar som aktiverar vårt lymfsystem och hjälper det på traven.

 

14.45 – 15.15 Fika/Mingel

 

15.15 -16.00 Föreläsning & Cirkel – Yogans syn på vår hälsa; Nyckel nr 2, Våra Tankar

Vi är inte våra tankar. Vi har tankar. Men allt som oftast låter vi tankarna styra våra liv och kanske tror vi till och med att det tankarna säger är vår sanning. 

Yogans kärna är just detta. Att lära oss att stilla vårt sinne, att ge oss verktyg så att vi kan kontrollera våra tankar och vårt intellekt och använda det som det kraftfulla verktyg som det är, istället för att bli dess slav. Något som kan vara livsförändrande för vår fysiska hälsa men även vår mentala och emotionella hälsa. 

För likväl som vi kan tänka oss sjuka kan vi omvänt, tänka oss friska. Våra tankar har en enorm makt!

Men allt börjar med en förståelse av hur allt hänger ihop. En nyfikenhet på oss själva. Att ge sig själv verktyg som vi kan använda för att om och om igen öva. För öva behöver vi. Likväl som vi behöver gå till gymmet för att bli starka, eller ut och springa för att förbättra vår kondition så behöver vi om och om igen öva på att stilla vårt sinne. Lära oss att vara här och nu istället för låta tankarna dra iväg oss på en resa till dåtid eller en påhittad framtid. 

Vi kommer under denna stund utforska yogans syn på våra tankar och stress och dess kraftfulla verktyg! Allt för att du ska kunna ta med dig nya insikter och verktyg hem. 

 

16.15 – 17.15 Pranayama, Meditation & Yoga Nidra

Vi avslutar lördagen med kanske det kraftfullaste verktyget av dom alla när det kommer till att stilla vårt sinne och ta makten över våra tankar. Andetaget. Under denna stund kommer Linda guida dig genom andningsövningar följt av meditation och Yoga Nidra, djup avslappning. Här kommer allt som kommit upp under få dagen få möjlighet att landa och stillna.